Ansæt din udenlandske medarbejder uden at stifte et datterselskab.
Som ordet indikerer, så er det muligt at tiltrække, ansætte og administrere medarbejdere i udlandet uden at du skal have stiftet et lokalt datterselskab i udlandet og uden at gå på kompromis omkring compliance, opfyldelse af lokal lovgivning og uden 3. parts involvering som f.eks. dyre “Own-man-in” eller “Employment of Record” udbydere.
Vi har gode erfaringer med dette setup som vi tilbyder som en turn-key løsning og som fungerer i flere lande:
Vi tager os af det hele og onboarder din medarbejder:
- Godkendelse som arbejdsgiver i udlandet
- Godkendelse fra lokale skattemyndigheder, som sikrer korrekt indeholdelse og afregning af A-skat
- Lovpligtige forsikringer (sygesikring, pension m.v) og øvrige arbejdsgiverforpligtelser afregnes
- Lovpligtigt medlemskab i brancheforening for ulykkesforsikringer
- Månedlig lønkørsel med alle oplysninger til dit danske lønbogholderi
- Training af dine regnskabsmedarbejdere.
En registrering som arbejdsgiver i udlandet betyder, at du kan tage stilling til driftssteds forhold og en selskabsetablering på et senere tidspunkt og anbefalingen er, at det vil være afhængig af dine samlede aktiviter i landet.
Denne Turn-key solution tilbyder vi som fleksibelt månedsabonnement:
Fra Dkr. 2.995,- / medarbejder (+ setup fee, Dkr. 4.995,-)
Ring og hør nærmere på +49 151-4252 9000
Sådan kommer du i gang med din første medarbejder i udlandet uden datterselskab.
Tysk Non-residential Payroll
Det er en udbredt misforståelse, at det skal være svært at ansætte sin første medarbejder i f.eks. Tyskland og andre EU-lande, fordi det indebærer en række juridiske, skattemæssige og administrative udfordringer.
Så længe processen udføres korrekt, kan det dog gøres enkelt at administrere direkte fra Danmark og med det danske selskab uden fast driftssted i Tyskland.
Der er nogle overvejelser, der kan bidrage til dine beslutninger om, hvorvidt og især hvor “dybt” du skal etablere dig i et nyt marked:
Faldgruber ved Employment of Record / Own Man In udbydere.
Du kan godt ansætte i en kortere periode igennem et vikarbureau eller andre, som træder i dit sted og ansætter den midlertidige arbejdskraft på dine vegne som 3. parts.
Disse udbydere skal i Tyskland være besiddelse af en tilladelse. Du kan se de godkendte udbydere her https://spitzenverbaende.arbeitsagentur.de
Der er dog nogle overvejelser:
Det er i bund og grund ikke nødvendigt og medfører blot unødige og høje omkostninger uden at skabe merværdi. Perioden er også begrænset. Du kan maksimalt gøre dette i 18 måneder.
Denne model kan give bagslag ift. Finanzamt (skattevæsenet) i forhold til bestemmelse af fast driftssted – især for udenlandske og dermed danske virksomheder.
Der er risiko for, at forpligtelser som arbejdsgiver – de facto – alligevel tilskrives dig som kunde – f.eks. hvis der reelt set er tale om “bevidst omgåelse af et direkte ansættelsesforhold”. Det kommer især til udtryk ved eksempel opsigelse af samarbejdet med medarbejderen og kan derfor også blive dyrt, hvis medarbejderen rent faktisk har arbejdet udelukkende efter dine anvisninger – altså fordækt udlejning af arbejdskraft eller konsulenter, selvom man angiver at medarbejderen udfører konsulentopgaver for jer. Kort: Man kan som udgangspunkt ikke stille medarbejderen og hans rettigheder ringere, end hvis der var tale om et direkte ansættelsesforhold – uanset, hvad du kalder det.
Direkte ansættelse i det danske selskab:
Hvis du hverken ønsker at etablere dit eget tyske datterselskab eller vil bruge Employment of Record, er det tredje alternativ også en mulighed: At registrere dig som arbejdsgiver i Tyskland.
- I EU er det generelt muligt at registrere det danske selskab som arbejdsgiver – Vi kalder det for et P-nummer, da det i princippet er det samme.
Et arbejdsgivernummer (P-nummer) giver adgang til at ansætte uden fast driftsted og sikrer at A-skatter, sociale bidrag samt sygesikring kan beregnes og indberettes korrekt for den lokalansatte udenlandske medarbejder.
Samtidig er arbejdsgivernummeret nødvendigt for at opnå den rigtige lovpligtige ulykkesforsikring i en tysk arbejdsgiverforening, som er branchebetinget.
- Finanzamt (skattevæsenet) afgør på baggrund af den transparens, der opstår med denne model, hvorvidt A-skat afkræves direkte hos selskabet eller hos den ansatte. Dermed undgår du i øvrigt også ubehagelige overraskelser omkring fast driftsstedets problemstilling på forkerte vilkår.
- Administrativt håndteres dette så ved f.eks. elektronisk tysk lønbogholderi til at beregne lønnen og indberette elektronisk til myndighederne. Du kan betale A-skatter, sociale bidrag samt sygesikring direkte fra Danmark og via SEPA overførsel.
Du skal være opmærksom på, at hvis arbejdet udføres helt eller delvist i udlandet, så skal du muligvis have afsøgt reglerne for udstationering og lokal ansættelse i forhold til A-skatter, Sociale Bidrag samt Sygesikring. En udenlandsk medarbejder i udlandet ansættes som udgangspunkt altid efter lokal ansættelsesret og dermed også lokale social og sygesikringsforhold og beskatning.
I særdeles uheldige tilfælde gælder denne arbejdsgiverforpligtelse også, hvis man ansætter på freelancer-vilkår. En model, som ikke kan anbefales danske arbejdsgivere i lyset af den meget restriktive tyske ansættelsesretslige vurdering af ansættelse versus freelancere og i forhold til skat på indkomst, sociale bidrag og sygesikring. Ethvert krav, som udspringer af en såkaldt fordækt ansættelse, rammer virksomheden og ikke freelanceren.
For at undgå de værste faldgruber anbefales det stærkt at søge professionel rådgivning, inden man ansætter sine første medarbejdere i Tyskland:
Din Checkliste:
Jeg skal ansætte en medarbejder som skal arbejde for os i udlandet
– Er medarbejderen fast bosiddende i samme land ?
– Hvor skal der arbejdes? Et fast land, flere lande, osv. ?
– Er der tale om kort- eller langsigtet forhold ?
– Hvilke beføjelser har vedkommende til at repræsentere os salgs- og kontraktmæssigt ?
– Hvor mange aktiviteter (f.eks. salg og eksportsalg) har vi til dette land ?
– Skal der være flere ansatte, hvis vi er succesfulde ?
Ovenstående danner hurtigt et billede af, om I skal udstationere, ansætte lokalt, direkte igennem det danske selskab osv.
Vi har samlet flere års erfaring med danske selskabsetableringer i udlandet og med ansættelse og aflønning af medarbejdere i bl.a. Tyskland, Østrig og Schweiz.
Vi tilbyder derfor at bistå med denne afklaring og har mange års erfaringer med danske virksomheders ansættelser og etableringer i flere lande, europæiske primært og især de tysktalende lande.